-

Idézetek

To Do list másképp

Idézet Posted on

(forrás: http://forbes.hu/legyel-jobb/getting-shit-done-igy-legyel-sikeres-1/ Szántó Péter  )

“Saját üzletet építeni egyáltalán nem egyszerű. Ezért jó kis trükkök kellenek. Rengeteg dologra kell koncentrálnod, anélkül, hogy elvesztenéd a fókuszod a fő feladatodról. Mióta lediplomáztam vállalkozó vagyok, így a lehető legjobban kellett ütemeznem és menedzselnem a napom. De ezek a produktivitási szokások nem csak a vállalkozóknak hasznosak, bárki tud általuk időt megtakarítani. Az első részben szeretném bemutatni a személyes kedvencemet a Getting Things Done rendszert.

Getting Things Done

Getting Things Done (más néven GTD), egy egyszerű, lista alapú metódus. Elég egyszerű ahhoz, hogy azonnal belevágj, de ha jobban megismered, rájössz, hogy sokkal többet segít, mint gondoltad volna. A mobilos applikációja egy klasszikus bevásárlólistára hasonlít, de készíthetsz kiegészítő listákat, amelyeken be tudod ütemezni, hogy melyik feladatra mennyi időt szánsz.

De ne vesztegessük az időt, lássuk, hogy mi is az a GTD 2 percben!

Az elméd nem arra van, hogy minden feladatot fejben tarts. Írd le az összes apró feladatot, ami csak eszedbe jut, így ki tudod tisztítani a fejedet. Ezek mennek az aktuális listába

Szánj fél órát minden héten arra, hogy kitakarítsd az Aktuális listádat, és átrakd őket az Egyéb listára.

Készíts további listákat. (további listákat is hozzáadhatsz később):

    • Aktuális: Ez az a lista ahová mindent azonnal leírsz. Tedd fel magadnak a kérdést, hogy sürgős-e, továbbá, hogy az a bizonyos feladat elvégezhető-e 2 percen belül. Ha igen akkor csináld meg. Olyanokra gondolok mint például „elküldeni egy emailt XY-nak”.
    • Valamikor: Ha nem sürgős, rakd át a valamikor nevű listádra. Ha több mint 30 napja a listán van, nyugodtan törölheted, vagy akár rajta is hagyhatod.
    • Következő lépés: Ha egy lépéssel nem kivitelezhető,(vagy 2 percnél több időre lenne szükséged) rakd át a következő lépés nevezetű listádra. Itt eldöntheted, hogy egymás után csinálod feladatokat, és valamikor elkészül majd, vagy meghatározhatsz egy pontos határidőt is.
    • Várok: Ugyanúgy működik, mint a következő lépés lista, de ebben az esetben vársz arra, hogy valaki megcsinálja, és ez egy emlékeztetőként funkcionál, jó esetben a határidővel
    • Projectek: Ha elvégezhető, de több lépésből áll a feladat, csinálj projectet belőle, és bonts le pici apró lépésekre. Ezt hívjuk tervezésnek. Ne feledd, hogy mindig kell lennie egy feladatnak a következő lépés listán. Ez nélkülözhetetlen ahhoz, hogy elkészüljenek a dolgok.
    • Általános: Ez lehet bármilyen egyéb feladat a bevásárlástól elkezdve a mosogatásig amit meg kell csinálnod. Ennek csak az a lányege, hogy kiürítsd az aktuális nevezetű listádat.

Ennyire egyszerű.

Pro érvek: a GTD segít kitisztítani a fejed, hogy ne felejts el semmit, és hogy véghez tudd vinni a lehető leghatékonyabb módon.

 

Kontra érvek: Nagyon kitartónak és állhatatosnak kell lenned a munkáddal kapcsolatban. Nem hagyhatsz ki egyetlen napot sem, hiszen ez csak nagyobb zűrzavart okozna, ahelyett, hogy helyre rakná a dolgokat. Emellett azok az applikációk, amelyek segíteni hivatottak a feladatok kategorizálásában, elég összetettek, ezért az elején kissé összezavarhatnak.

Hogyan legyünk profik a GTD-ben?

Mielőtt elmesélem hogyan legyünk profik, leírom hogy miként használom én. Számomra a legfontosabb, hogy mindent feljegyezzek, ami eszembe jut. Akik ismernek, azok tudják, hogy borzasztó a memóriám. Néha az sem jut eszembe egyből, hogy mit ebédeltem tegnap. Ezért a GTD inbox funkciója tökéletes számomra. Bármi eszembe jut, előkapom a telefonom és felirom Wunderlistbe. (Ez mindenkinek a saját eszköze lehet, akár egy cetli, vagy egy Moleskin-füzet.) Utána GTD szerint jöhet a feldolgozás. De néha nem teszem meg, pedig minden csütörtök késő délutánra fel van írva.

Hogy mennyi elem van az inboxomban most? 195. De nem vész el, ott van, és pont ez a lényeg. Naponta, két naponta lecsekkolom, hogy van-e valami fontos benne. Ezeket már alapból csillagozom is. Így a nap végén (vagy elején) valóban el tudom végezni, adott esetben projektbe delegálni. A maradékon meg – amikor időm és lélekjelenlétem engedi- később megyek végig. Lesz köztük olyan ami teljesen logikátlan, vagy idejét múlt? Persze. De pont ez a lényege a GTD-nek számomra. Minden hülyeséget kiírjak a fejemből és majd később ráérek eldönteni, hogy ez mennyire fontos.

Az idő előrehaladtával rengeteg projektet fogsz elkészíteni, és megtalálod a saját tempódat. Hozzá írhatsz szövegkörnyezetet, és jegyzeteket, de nem feltétlenül szükséges.

Miután már elméletben mindent tudsz a rendszerről, nézzük meg a leghasznosabb applikációkat, amelyek segítségével a gyakorlatban is alkalmazhatjuk a GTD-t.

Máris el akarod kezdeni? Ülj le 5 percre és írj le mindent ami a fejedben van.

Ez egy nagyon jó technika a tanulásra. Rendszerezd a feladataidat, és tűzz ki célokat.A legcélravezetőbb úgy gondolni erre az egészre, mint egy szokásra. Minél többet hazsnálsz egy rendszert annál könnyebb lesz általa véghez vinni a dolgokat. Kombináld azzal, amit már megtanultál, és használd a GTD-t a Pomodoro-technikával.Legyen ez egy olyan szokás, amihez ragaszkodsz. Ahogyan Ernest Hemingway mondta: írj naponta 5 oldalt, és 3 hónap múlva lesz egy könyved. Ez még fontosabb, amikor csapatban dolgozol, vagy tanulsz.

Végül legyenek elvárásaid, hogy miért csinálsz bizonyos dolgokat, ez szenvedéllyel fog feltölteni a célod iránt!

Ha bármi kérdésed lenne, tedd fel bátran Twitteren: @SzantoPeter”

 

Miért nem újítjuk fel a lakásainkat

Idézet Posted on Updated on

forrás:http://hvg.hu/kkv/20160601_Ezert_nem_vagnak_bele_a_magyarok_a_lakasfelujitasba június 1.

http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:oIeqKWovP9UJ:www.eptar.hu/eptar_hirek.php%3Flink%3Deptar_hir_velux_87.php+&cd=3&hl=hu&ct=clnk&gl=de

http://www.hirlabor.hu/2016/06/01/eros-a-felujitasi-hajlandosag-de-a-magyarok-tobbsege-tajekozodas-helyett-inkabb-csak-aggodik-a-munkalatok-miatt

Egy felmérés most kimutatta, a magyarok elsősorban a pénz- és az időhiány miatt nem állnak neki felújítani a lakásukat.

Bár sokan szívesen belevágnának otthonuk átalakításába, a várható költségek megtervezése komoly fejtörést okoz a magyar családoknak, és ez hamar kedvüket szegi – derült ki a VELUX Magyarország Kft. megbízásából készült kutatásból. A felmérés szerint az anyagi források előteremtése mellett problémát jelent a munkálatokhoz szükséges szabadidő hiánya és a megfelelő szakember kiválasztása is.

A felmérésből kiderült, hogy a tetőtér-beépítést, illetve felújítást tervezők esetében a megkérdezettek mintegy fele ugyan szívesen beépítené a padlásteret vagy felújítaná a tetőteret, de komolyan aggódik a költségek miatt: a tetőtér-beépítők esetében 57 százalékot tántorít el a pénzhiány, míg a felújítást tervezől 50 százalékát.

A pénzbeli források előteremtése mellett a többség a kellő szabadidő hiányát fogalmazta meg a felújítások gátjaként: a tetőtér-hasznosítást tervezők esetében 28 százalék, a felújításban gondolkodók esetében pedig 27 százalék véli úgy, hogy felújításra vagy bővítésre egyszerűen nincs ideje.

A tetőtér-beépítést tervezők 23 százalékának gondot okoz a megfelelő építőanyagok kiválasztása is, és tartanak a rossz döntések következményeitől. Esetükben éppen ezért nehézkesebb a megfelelő szakember megtalálása is (32 százalék), mivel fontos számukra, hogy olyan kivitelezőt válasszanak, aki a munkafolyamat minden lépésénél segítséget nyújt nekik. A tervek elkészítése ugyancsak a beépítést fontolgatóknak jelent nagyobb kihívást (30 százalék), a felújításban gondolkodók erre kevésbé tekintenek problémaként (11 százalék).

Egy tapasztalt kivitelező viszont segíthet a tervezésben és megbízhatóan végezheti el a munkákat is, ráadásul ismeri a mindenkori hatósági szabályozást, így pontos tájékoztatást adhat arról, mely esetekben engedélyköteles a tetőtér-beépítés. A tetőtér beépítése vagy felújítása ugyanis az olyan esetekben, amikor a munkálatok nem eredményeznek térfogat növekedést, nincs szükség építési engedélyre. A szerkezeti változtatásokat igénylő munkák azonban már engedélykötelesek, az ilyen jellegű beépítések esetén mindenképpen érdemes építészt, statikust felkérni a tervezésre és az engedélyeztetési folyamat lebonyolítására.

diagramm

A felújítást tervezők körében még magasabb azok száma, akik saját forrásból fedeznék a felújítás költségeit (79%), banki hitelt csak 15% venne igénybe, 19% ugyanakkor pályázati forrásokat használna fel.

Erős a szakemberek iránti bizalom ?

20160605_felujitas

A megkérdezettek az építéssel kapcsolatos döntésekben leginkább szakértők véleményére hallgatnak. Mind a tetőtér-beépítők, mind a felújítók esetében hasonló tendencia figyelhető meg: a tervezőn kívül a szakemberekben, mesteremberekben is 5-ből 4 ember bízik meg. A jövőben beépítést tervezők a kivitelezéssel kapcsolatban további fontos, megbízható személyként tekintenek a generál kivitelezőre (65%). A felmérésben résztvevők fele ugyanakkor erősen támaszkodik a barátok és rokonok véleményére. A tervezési folyamatokban a felújítók számára is nagyon fontos szempont, hogy az üzletekben élőben megnézhessék a termékeket (79%), illetve a döntésüket jelentősen befolyásolják az aktuális termékakciók is (77%). További fontos szempont a házhozszállítás lehetősége, illetve a korábbi tapasztalatok az építőanyaggal vagy magával az üzlettel kapcsolatban.

A beszerzésben szintén hangsúlyos a szakemberek véleménye, a felújítók 82%-a inkább az általuk ajánlott termékeket vásárolja meg.

A felmérésből kiderül az is, hogy ha már megvan az elhatározás a beépítésről, vagy a felújításról, a döntés hamar megszületik. A kihasználatlan helyiség beépítésével kapcsolatos döntés átlagosan 11 hónap alatt, a felújításról szóló elhatározás 7 hónap alatt érik meg. A beépítési munkálatokra csaknem 8 hónappal számolnak a beépítők, ezzel szemben a felújításnál mindössze 3 hónapra becsülik a felújítás befejezését.

  • A tetőtér-beépítést, illetve felújítást tervezők esetében a megkérdezettek mintegy fele ugyan szívesen beépítené a padlásteret vagy felújítaná a tetőteret, de komolyan aggódik a költségek miatt – a tetőtér-beépítők esetében ez az arány 57%-ot, a felújítóknál 50%-ot tesz ki.
  • A pénzbeli források előteremtése mellett a többség a kellő szabadidő hiányát fogalmazta meg az otthonnal kapcsolatos tervek gátjaként: a tetőtér-hasznosítást tervezők esetében 28%, a felújításban gondolkodók esetében pedig 27% véli úgy, hogy felújításra vagy bővítésre egyszerűen nincs ideje.
  • A tetőtér-beépítést tervezőknél magas (23%) azok aránya, akik számára gondot okoz a megfelelő építőanyagok kiválasztása, és tartanak a rossz döntések következményeitől. Esetükben éppen ezért nehézkesebb a megfelelő szakember megtalálása is (32% véli így).
  • A tervek elkészítése ugyancsak a beépítést fontolgatóknak jelent nagyobb kihívást (30%), a felújításban gondolkodók erre kevésbé tekintenek problémaként (11%).
  • Egy tapasztalt kivitelező ismeri a mindenkori hatósági szabályozást, így pontos tájékoztatást adhat arról, mely esetekben engedélyköteles a tetőtér-beépítés.
  • A szakmai segítség az időhiánnyal kapcsolatos problémák kapcsán is megoldást jelenthet, hiszen így a munkálatok nem igényelnek állandó megrendelői jelenlétet, és egy megbízható csapat a lehető legrövidebb idő alatt elvégzi a munkákat.

 

Hol érdemes lakásba fektetni

Idézet Posted on

(forrás:http://m.portfolio.hu/ingatlan/lakas/itt_vegyel_lakast_ha_rongyosra_akarod_magadat_keresni.232070.html)

Budapest belvárosa az egyik legnépszerűbb helyszínnek számít a befektetési lakásvásárlók körében, annak ellenére, hogy az elérhető hozamok szinte itt a legalacsonyabbak, köszönhetően a magas áraknak, amit még a szintén magas bérleti díjak sem tudnak ellentételezni. A legtöbbet egyébként Veszprémben nyerhetnek a befektetési lakásvásárlók, ahol a kiadásból származó hozam eléri az 5 százalékot, amihez hozzászámolva a lakásfelértékelődését 7-8 százalékos nyereséget is remélhetnek a befektetők. Ezzel szemben az V. kerületben a bérbeadással elérhető nettó hozam 1,9 százalékos, és a lakásfelértékelődést is figyelembe véve sem éri el az 5 százalékot. A számításunkból azonban az is kiderül, hogy a lakásárak növekedése ellenére a kiadási célú lakásvásárlás továbbra is felveszi a versenyt más alternatív befektetésekkel.

A befektetők indították be a lakáspiacot

 

Itt vegyél lakást, ha rongyosra akarod magadat keresni

A betéti kamatok jelentős csökkenésével párhuzamosan a befektetők is alternatív befektetési lehetőségek felé fordultak a magasabb hozamok reményében. A pénzüknek helyet kereső vásárlók már 2013 második felében elkezdtek visszaszivárogni a hazai lakáspiacra főként Budapesten, de igazán 2014-ben kezdett meghatározóvá válni a jelenlétük. A befektetők részéről megnyilvánuló kereslet jelentősen hozzájárult a tavaly előtti lakáspiaci fordulathoz is.

A 2015 év eleji brókerbotrányok, a tovább csökkenő betéti kamatok a korábbiaknál is több befektetőt fordítottak a lakáspiac felé, arányuk a vásárlók között tavaly több hónapban is közelítette az 50 százalékot a fővárosban. A megugró bérleti díjaknak és az alacsony lakásáraknak köszönhetően a lakáspiacra még időben belépők 2014 március és 2015 közepe között – számításaink szerint – több mint 20 százalékos hozamra tehettek szert. Budapesten a befektetői érdeklődés főként a belsőbb kerületeket érintette, sokan nem csak hosszú távú kiadási célra, hanem a rövid távú szálláshely típusú szolgáltatás nyújtásához kerestek helyszínt.

Mennyit lehet nyerni a lakásvásárlással?

Az elérhető hozamok kiszámításához az árakat és bérleti díjakat mindenképpen együtt érdemes vizsgálni, de tekintettel kell lenni a vásárláshoz és bérbeadáshoz kapcsolódó egyéb terhekre is. A belvárosban például magasabb bérleti díjak mellett lehet kiadni a lakásokat, de sokkal többet is kell fizetni értük, mint egy külsőbb kerületben vagy vidéken.

Példánkban a legmagasabb nettó hozamok jellemzően az olcsóbb helyszínekhez kapcsolódnak, mivel a bérleti díjakat illetően relatíve kisebb a lemaradásuk a drágább helyszínekhez képest. Ez azonban némileg megtévesztő lehet, a drágább kerületek iránt magasabb a bérlői kereslet is, így elképzelhető, hogy az ingatlanokat nem csak évi 10 hónapra lehet bérbe adni, ami jelentősen növelheti a jövedelmezőségüket, míg a kevésbé keresett helyeken az ingatlan egy évben több mint 2 hónapon keresztül is üresen állhat.

A teljes hozam számítása szempontjából nagyon fontos szerep jut a lakáspiaci felértékelődésnek. Ez azonban területileg nagy különbségeket mutathat. A budapesti belváros például már most jelentős emelkedésen van túl, ugyanakkor a szálláshely-szolgáltatások miatt továbbra is az egyik legkeresettebb helyszínnek számít, ami az árakra is nyomást gyakorolhat. Budapesten alapvetően a jövőben is lesz utánpótlása a keresletnek, egyre többen költöznek a fővárosba a jobb munkalehetőségek reményében és ugyanez igaz például Győrre is. Ugyanakkor a kevésbé jó munkaerőpiaccal rendelkező helyszínek esetében inkább az elköltözés lehet a jellemző. Salgótarjánban például 2015-ben is csökkentek az árak, annak ellenére, hogy az ország legtöbb helyén a növekedésé volt a főszerep.

Itt vegyél lakást, ha rongyosra akarod magadat keresni

Budapest kerületei közül a csak a bérbeadásból számított hozam az V. kerületben volt a legalacsonyabb, mindössze 1,9 százalékos, míg a XXIII. kerületben közelítette az 5 százalékot is. A teljes hozamok a fővárosban 4,9 és 7,7 százalék között mozoghatnak 3 százalékos lakásfelértékelődéssel számolva. A drágább helyszínek rosszabb teljesítményében nagy szerepet játszik, hogy a lakások ára magas, amit a magasabb bérleti díj sem tud ellentételezni. A jövedelem általában meghaladja az 1 millió forintot, így a bérbeadót már nem csak a személyi jövedelemadó fizetési, de az ehó fizetési kötelezettség is terheli, vagyis a nettó bevétele csak 70 százaléka a bruttónak, míg az olcsóbb helyszíneken csak 16 százalékos a nettó és bruttó jövedelem közötti különbség.

Itt vegyél lakást, ha rongyosra akarod magadat keresni

A vidéki városok közül a legmagasabb hozamok Győrben, Miskolcon, Tatabányán és Veszprémben érhetők el, Miskolc és Tatabánya az olcsóbb ingatlanjainak köszönheti jó helyezését, míg Győr és Veszprém a relatíve drága lakásaival végzett az élbolyban köszönhetően a magasabb bérleti díjaknak. A vidéki nettó bérbeadási hozamok jellemzően magasabbak a budapestinél, az első helyen álló Veszprém esetében elérte az 5 százalékot, de még a lista végén található Szentendre esetében is magasabb volt 2 százaléknál. A teljes nettó hozamok átlagosan 3 százalékos lakásfelértékelődéssel számolva 5-8 százalék között mozoghatnak.

Fontos azonban megjegyezni, hogy a lakásárak alakulása eltérő dinamika mentén zajlik az egyes városokban. Az országot eddig a kétsebességű konszolidáció jellemezte, a gazdaságilag erősebb térségekben, mint Győr, vagy Veszprém jelentős kereslet mutatkozik a lakáspiacon, míg az elmaradottabb térségben az elköltözés a jellemző, ami az árakra is negatív hatást gyakorol, és ez a különbség a jövőben is érvényesülhet.

A fenti példában a következő tényezőkkel számoltunk:

  • A lakásárakat egy 60 négyzetméteres ingatlanra határoztuk meg a 2015-ös átlagos kínálati árak alapján.
  • A lakás vásárlásának költségét növelte az illeték fizetési kötelezettség illetve az adminisztrációs költségek, melyeket összesen a vételár 5 százalékaként vettünk figyelembe.
  • A bérbeadás előtt a lakás előkészítésére is szükség van, a felújítás és a bútorozás költsége példánkban a vételár 4 százalékát tette ki.
  • Az éves amortizációt 1,5 százalékra állítottuk be, így viszont egyéb felújítási költséggel nem számoltunk.
  • A bérleti díjakat a 2014-es átlag kínálati bérleti díjak alapján számoltuk, példánkban a lakások átlagosan 10 hónapig történő bérbeadását valószínűsítettük.
  • A keletkezett jövedelemből a bérbeadót személyi jövedelemadó fizetési kötelezettség is terheli, melynek mértéke tavaly 16 százalékos volt. Amennyiben azonban a jövedelem meghaladta az 1 millió forintot 14 százalékos ehó fizetési kötelezettség is keletkezett a teljes összeg után. Példánkban 1 millió forintban határoztuk meg a bruttó jövedelmet -kikerülve az ehó fizetési kötelezettséget- azokban az esetekben, ahol így magasabb nettó jövedelem volt elérhető. Feltételeztük, hogy a bérbeadók inkább alacsonyabb bérleti díjat határoztak meg.
  • A nettó bérbeadásból származó hozam a pusztán a bérbeadásból származó jövedelem és a lakásvásárlás költségének aránya.
  • A teljes nettó bérbeadás esetében a csak a kiadásból származó hozamhoz hozzászámítottuk a lakásfelértékelődéséből származó hozamot is, melyet 3 százalékra állítottunk be.

 

Mielőtt vásárolna!

A korábbiakban bemutatott példáink mutatják, hogy kiadási célú lakásvásárlással jelentősen magasabb hozamokat lehet elérni, mint egy bankbetéttel, még a bérbeadásból származó hozamok is meghaladják a betéti kamatokat, a lakásfelértékelődésének köszönhetően pedig jelentősen túl is szárnyalja. Azt azonban figyelembe kell venni a lakásvásárlási döntés előtt, hogy a bankbetéttel ellentétben a kiadási célú lakásvásárlás nem tekinthető kockázatmentes befektetésnek. A befolyó jövedelem nagyban függ attól, hogy a lakást az év hány hónapjára tudjuk bérbe adni, illetve természetesen a megfelelő bérlőt is meg kell találni, aki fizet, és nem tesz kárt az ingatlanban, valamint a korábbiakban már említett várható lakásfelértékelődést is jól kell tudnunk megbecsülni.

Fontos továbbá még megemlíteni, hogy a fent bemutatott hozamszámítások hozzávetőleges kalkulációt jelentenek, a hozamszámítást mindig az adott ingatlan paraméterei szerint kell elvégezni, az árak és a bérleti díjak között akár ugyanazon a házon belül található lakások között is jelentős különbségek lehetnek, a fekvés, a kilátás vagy az egyéb tényezők miatt.

Furcsa mértékegységek

Idézet Posted on

forrás: http://ujnemzedek.hu/jotudni/25_megdobbento_mertekegyseg_amirol_nem_tudtal-13570

Mekkora terület 1 reggel, miben mérik a hírességet? És mi a fene az a Big Mac Index?

Léteznek olyan furcsa mértékegységek, amikről sosem hallottál (mi sem). Ennek több oka is lehet. Az egyik a földrajzi és kulturális különbség, például Dél-Afrikában 1 morgennek, azaz 1 reggelnek hívják a körülbelül 0,857 hektárnyi területet. A másik pedig az olyan dolgok mértékegysége, amit nem mérünk számokkal a hétköznapokban. Ilyen például a warhol, a hírnév mértékegysége. Hát, következzen 25 nagyon fura mértékegység, amivel még a tanárod is zavarba hozhatod.

 

Távolság

 

1. Blokk – Általában az USA-ban használt mértékegység, értéke 1/16 és 1/8 mérföld, azaz 100 és 200 méter közé esik, a nevét egy épületblokk után kapta. Ha nem lenne elég bonyolult, a szám államonként, sőt, városonként is változik, Manhattanben például csak 80 méter körül van.

 

2. Állványmérték – Egy állványmérték egyenlő 44,45 milliméterrel. Hogy miért? Ekkora távolságot kapunk, ha egy állványon található lyukakból összeadunk hármat. Hogy miért hármat? Nem tudjuk. Mértékegysége az U, egy állvány pedig általában 4 U-s.

 

3. Siriométer – Ki tudja, miért létezik, ha még a csillagászok is ritkán használják. Egy siriométer egyenlő a Föld-Nap átlagos távolságának egymilliószorosával, azaz 15,8 fényévvel. Ez a Föld-Sirius bolygó távolság kétszerese.

 

 

Terület

 

4 .Morgen – A német nyelvterületeken megszokott morgen szóból ered, ami reggelt jelent. 0,857 hektár földet takar, Dél-Afrikában megszokott mértékegység. Onnan kapta a nevét, hogy a helyiek szerint egy ekkora területet tud beszántani egy ember egy ökörrel a reggeli órákban.

 

5. Kan – Koreai mértékegység, általában a templomok, paloták építésekor használják. A Kan a két pillér közötti távolságot jelzi. 1 Kan egyenlő körülbelül két méterrel, nagyjából 6-8 lábbal. Van egy másik jelentése is, ha terület mértékegységként használják, négy oszlop közötti teret jelöl.

 

6. Tehéngyep – Az úgynevezett Cow’s grass egy 19. század előtti ír mértékegység, a farmerek ezzel mérték a területüket. Ekkora területre van szükség egy tehén ellátásához. Arról nem szól a fáma, hogy egy tehéngyep mekkora területet jelöl.

 

Térfogat

 

7. Kötés – Egy kötés tűzifa – mondják az amerikaiak és a kanadaiak egy akkora rönk tűzifára, ami szépen passzol egy 3,63 köbméteres gyűjtőbe (ami négy láb hosszú, négy láb magas és nyolc láb széles). Fontos, hogy szépen passzoljon, akkor pontos.

 

 

8. Boglya – Egyharmad kötés, de területeként eltér.

 

9. Royal Albert Hangversenyterem – Igen, Angliában nem aprózzák el: a szemétlerakókat Royal Albert Hallban mérik. Ez kb. 85 ezer és 99 ezer köbméter között van.

 

Súly

 

Zsák cement – Érdekes, de a repülőknél szokták zsák cementben jelölni azt a súlyt, amit még a levegőbe képes szállítani. Ez körülbelül 50 kilogrammnak felel meg, a beton és petróleumiparban egészen pontosan meghatározták: 42,6kg.

 

 

Idő

 

11. Kutyaév – Igen, főleg a kutyások régóta tudnak róla, hogy létezik valami olyasmi, hogy kutyaév, és alighanem mindenki más is hallotta ezt a kifejezést. Azt viszont aligha tudják, hogy ez tényleg létezik. Legtöbben úgy gondolják, hogy egy emberév egyenlő hét kutyaévvel. A valóság is valami ilyesmi, de lényeges, hogy fajtánként változik, mert a kisebb fajták hosszabb ideig élnek átlagosan. Ehhez hozzájön az is, hogy a kutyáknak az életükhöz képest arányosan rövidebb kölyökkoruk és hosszabb felnőttkoruk van, mint az emberek. Például a legtöbb kutya már egy évesen ivarérett, ami valahol 13 év körül következik be az embernél, így az első emberévet rögtön vehetjük 13 kutyaévnek.

 

12. Decimális időszámítás – A francia forradalmi naptár az 1789. évi francia forradalmat követően, 1793. november 24-étől volt használatos 1805. szeptember 9-éig. Egy nap 10 decimális órából, egy óra 100 decimális percből, egy perc pedig 100 decimális másodpercből állt. Egy hónap 3 tíznapos dekádból állt.

 

 

Energia

 

13. Gallon gázolaj – A gallon gázolaj látszólag egy térfogatot jelöl, de mégsem. 2011-ben ugyanis az amerikai kormány rájött, hogy az emberek nem értik a Joule meg a Watt mértékegységet, ezért létrehozták azt, amit legtöbbjük felfog. Így lett a gallon gázolaj, aminek elégetésével kb. 33,7 kWh vagy 1,213 x 108 joules energia állítható elő.

 

Egyéb

 

14. Big Mac Index – Egyes államok, városok gazdasági versenyképességét mérik azzal, hogy 50 dollárból hány Big Macet lehet vásárolni az adott helyen. Magyarország például Lengyelországgal és Oroszországgal áll egy kategóriában, 19 Big Maccel.

 

 

15. Mars Index – Persze, hogy a Big Machez hasonló mérőszám van Angliában is, csak más a mérőszám. Kb. 20 éve terjedt el újságírói körökben.

 

16. Anyaboci-Index – Egy földterület minőségét mérték vele, méghozzá azt jelenti, hogy azon hány vemhes bocit lehet tartani.

 

17. Kilencek – Ez a mértékegység annak az eredménye, hogy a matematikusok ahelyett, hogy egyszerűbbé tennék az életünket, még nehezebbé teszik. A kilenc egy mértékegység, ami azt jelöli, hogy egy bármi, ami nem éri el az egész számot, de közelít hozzá, hány kilencessel rendelkezik a tizedesvessző után. Azaz például a 0,999 egy háromkilences szám. Oké.

 

18. Dol – Gondolkodtál valaha azon, hogy milyen jó lenne összehasonlítani objektíven, hogy mi mennyire fáj? Hogy neked az jobban fájt, amikor eltört a bokád, mint amikor a haverodnak eltört a keze? Hogy ki a nagyobb vagány? Csak szólunk, hogy ez lehetséges. A fájdalom mértékegysége ugyanis a dol (a latin fájdalom, azaz a dolor szóból ered). Az 1940-50-es évek óta mérik egyébként.

 

 

19. ASTA-szám és kapszaicin – A paprika erősségének mérőszáma (ami szerintünk simán egyezhetne a fájdaloméval is). Az ASTA nemzetközi szabvány szerint meghatározott összes színtartalmat jelent. Magyarán, a paprika esetében minél több a piros szín, annál magasabb az ASTA értéke: több mint 120: különleges minőségű, 120-100 között: csemege minőségű, 100-80 között: édes-nemes minőségű, 80-60 között: rózsa. A csípősséget igazából a kapszaicin-szám méri: 50 mg/kg: csípmentes, 50-150 mg/kg: enyhén csípős, 150-200 mg/kg: csípős, 200 felett: erős.

 

20. Szakáll-másodperc – Igen, ez egy sebesség mértékegység, ahogy gondolod, és azt jelöli, hogy a szakáll mennyit nő átlagosan egy másodperc alatt. Különböző kutatók különböző eredményre jutottak: valaki szerint 5 nanométer, mások szerint 10 nanométer a szakáll átlagos növekedése másodpercenként.

 

21. Sagan – A Carl Sagan nevű űrkutatóra és asztronautára emlékező mértékegység. Egy sagan a nagyon sok és nagyon nagy valamit jelenti. Ő mondta, hogy „milliárd darab milliárd dolog”.

 

22. Birkaság – Egy birkaság egy olyan távolságot jelent, amin egy birka a horizonton felismerhetően megjelenik előttünk. Ez kb. 7/8 mérföld, azaz 1,4 km.

 

 

23. MegaFonzie – A coolness, azaz kúlság mértékegységét egy televíziós karakterről nevezték el. Fonzie, a The Happy Days című sorozat szereplője az alapegység, kitalálója a Futurama sorozatából ismert Farnsworth professzor. Tehát például Brad Pitt X MegaFonzie menő.

 

24. Warhol – A híresség alapegysége, nevét Andy Warholról kapta. Aki egy kilowarhol híres, az kb. 15 ezer percre lesz híres, aki pedig 1 megawarholos, az 15 millió percig, azaz több mint húsz évig.

 

25. Wheaton – A Twitter követők számát wheatonben mérik, a nevét pedig Wil Wheatonról kapta, értéke fél millió. Érdekesség, hogy Wil Wheatonnek 5,92 wheaton követője van.

 

forrás, képek: Wikipédia/Pixabay

Óvoda nyílt egy idősek otthonában(a mai nap margójára)

Idézet Posted on

Az Amerikai Egyesült Államokban, Seattle városában hosszú várólistára kerül az a gyerek, akit szülei be akarnak íratni a Providence Mount St. Vincent idősek otthonában működő óvodába. Úgy tűnik, magányos idősek és kisgyerekek nagyon jól megértik egymást.

Az Intergenerational Learning Center (‘generációk közti tanulási központ’) dolgozta ki azt a módszert, amelyet a seattle-i Providence Mount St. Vincent elnevezésű, részben az Isteni Gondviselés nővérei által működtetett idősek otthona valósított meg. Az otthonban 400 ember él, az átlagéletkoruk 92 év. Az óvodába 125, három és öt év közti gyermek jár.

Az időseknek és a gyerekeknek mindennap vannak közös programjaik: zenehallgatás, tánc, művészeti, kézműves foglalkozások, mesehallgatás, emellett együtt is ebédelnek. A tapasztalat azt mutatja, hogy a programban részt vevő idősek optimistábbak, jobb az emlékezetük, több kapcsolatot alakítanak ki, jobban adnak magukra és nem érzik olyan haszontalannak magukat. A gyerekeknek fejlettebbek lesznek a szociális készségeik, könnyebben néznek szembe a növekedéssel és öregedéssel járó folyamatokkal és megtanulják a gyengébbek tiszteletét.

Az intézményt nagyon megszerették a családok, hosszú a várólista. Több díjat is kaptak már, és egy filmrendező is felfigyelt a különleges kezdeményezésre. Evan Briggs Present Perfect címmel dokumentumfilmet forgatott az idősek otthona élettel teli szobáiban. A rendező azt tapasztalta, hogy az ott lakó idősek teljesen átalakultak a gyerekek jelenlétében.

„A gyerekek érkezése előtt félholtnak tűntek, de legalábbis félálomban voltak. Elég nyomasztó képet nyújtottak. Ám alig léptek be a kicsik, alig kezdtek bele valamilyen tevékenységbe, az idősek rögtön összeszedték magukat, életre keltek” – ezekkel a szavakkal írta le Briggs, amit látott.

A Providence Health & Services ma Washington állam legnagyobb nonprofit szervezete, amely kórházakat, egészségközpontokat működtet. Az Isteni Gondviselés nővérei által 155 évvel ezelőtt elindított karitatív szolgálatból nőtt ki a szerteágazó rendszer, amely igyekszik hű maradni alapítói lelkületéhez. Mindenki számára elérhető, színvonalas szolgáltatást nyújtanak, úgy tartják, hogy a megfelelő egészségügyi ellátás alapvető emberi jog. Seattle-ben az idősek otthonát a Providence Health & Services és az Isteni Gondviselés nővérei közösen működtetik.

Forrás és fotó: Famigliacristiana.it

OTP Bank: Hidegzuhany a CSOK-ról

Idézet Posted on Updated on

(forrás:http://ingatlanmuhely.reblog.hu/otp-bank-hidegzuhany-a-csok-rol)

csok 10+10 milliós csok csok-kérelem otp bank lakáspiac újlakáspiac ingatlan-projekt újalkás-projekt ingatlanműhely

Breaking News – Váratlan helyzet?

Az OTP Bank a családi otthonteremtési támogatások kb. 50%-át folyósítja országosan, ezért komoly rálátása van erre a piacra. Pénteken jelent meg a hír, hogy 2015 júliusa óta, amióta a CSOK él, az új szocpol, összesen 9000 esetben vették igénybe, átlagosan kicsit több mint 1 millió forintos támogatási összegben. Hétfőn reggel már a hír kiegészítve újra elérhetővé vált a penzcentrum.hu-n és estére további ördögi részletek is kiderültek a napi.hu-n, ahol már  Kormos Zoltán, az OTP Bank hitelezési igazgatója nyilatkozott. Rendkívüli adatokat értelmezünk, mert hetek óta mást hallani, mint amit a tények mutatnak. Korai összefüggéseket keresni? Ellenkezőleg, szerintünk legfőbb ideje tiszta vizet önteni a pohárba.

A CSOK 4000-8000 darab új építésű lakóingatlant érinthet 2016-ban

Az OTP Bank 2016-ban, összesen 40000 CSOK igényléssel számol országosan, átlagosan 1,5 millió forint támogatási értékben.

Az új építésű lakóingatlanok iránti kérelem 10%-20%-os lehet. Ez országosan 4000-8000 ilyen célú ingatlanszerzést jelent 2016-ban. Vagyis a feje tetejére biztosan nem fog állni a lakáspiac ettől. A használt ingatlanok piacát a CSOK 2.0 nem fenyegeti, még mindig ez lesz a domináns piac, ahogy ez a magyar lakáspiac történetében mindig is így volt.

csok 10+10 milliós csok csok-kérelem otp bank lakáspiac újlakáspiac ingatlan-projekt újalkás-projekt ingatlanműhely

2016-ban 400-1600 darab 10+10 milliós CSOK-kérelem várható országosan

Az állam lakáspolitikai propagandát jelképező 10+10 milliós támogatást igénylők száma a várható kérelmek alapján 1%-4% között mozoghat majd, ami 400-1600 darab igénylést jelent országosan. Ennek a lakáspiaci és az otthonteremtési hatása mondhatni elenyésző. Ha 2017-2018 között ez még nő is, akkor sem beszélhetünk drámai hatásról. A hitelezés és a lakásértékesítés jó üzlet tud lenni. Látszik, hogy ha valaki az OTP mellett labdába akar rugni CSOK ügyben, annak komoly erőfeszítéseket kell tenni (magas kockázatvállalás mellett).

Gúnyosan azt is mondhatnánk, hogy az állam többet költ média kampányra (tévében és a rádióban), mint a 10+10 milliós lakástámogatásra. Politikai tőkét lehet belőle kovácsolni, de tömegek lakhatását nem fogja megoldani.

Azt az OTP is megerősítette, hogy náluk 2016 január óta 14 ezren érdeklődtek a CSOK 2.0 után. Ez igéretes számnak tűnik, de most  jön a fekete leves:

Az OTP viszont azt is kiemelte, hogy idén összesen 50 darab (!!!) CSOK-kérelem futott be a bankhoz, amiből 20 darab (!!!) volt 10+10 milliós és természetesen egy forintot sem folyósítottak még.

Az OTP konzerzatívan fog hitelezni

A magasnak mondható érdeklődéshez képest a realitás még köszönő viszonyban sincs ezzel. A média egy része mégis túlértékeli az érdeklődők számát – banki és lakáshirdetési portál “hátszél” támogatással –  amit már az állami propagandával egy szinten képviselnek.

Az OTP Bank szokatlanul azt hangsúlyozza, hogy a bankoknak nagy a felelőssége, és az OTP biztosan konzervatívan fog hitelezni, pl. a CSOK támogatást nem tekinti önerőnek bevállalt gyermek esetén

–  erősítette meg Kormos Zoltán, az OTP Bank hitelezési igazgatója a napi.hu-nak. A gyermekvállalást nem értékeli az OTP – mondhatnánk – csak a már megszületett gyerekeket. Biztosan lesznek kockázatvállalóbb bankok, hogy nagyobb piaci részesedést érjenek el, de az OTP hozzáállása akkor is mérvadó.

Urbanizáció hatása az OTP Bank hitelezési politikájában

Pedig nagyon úgy néz ki, hogy az egésznek sokkal nagyobb a füstje, mint a lángja. De inkább csak parázsról beszélhetünk, mert az OTP most lehűtheti azt a felfokozott hangulatot, ami az elmúlt hetekben kialakult a CSOK körül. Olyan domináns szereplő, hogy sok múlhat azon milyen gyakorlattal és feltételekkel hitelez. A nem likvid –  tehát nem forgalomképes – lakáspiacokon az OTP nem kíván hitelezni. Ez a gyakorlatban leszűkíti a magyar lakáspiacot a jelenleg is aktív lakáspiacra, ami kvázi a városokat jelenti.

A 10+10 milliós összeg egy nagyon szűk réteget érinthet, még is erról sokkal több szó esik, mint bármi másról.

Ki kell mondani, hogy a 2016-ban a CSOK 2.0 igénylők 96%-99%-ban nem a 10+10 milliós támogatást veszik igénybe.

Ideje lenne most már világosan és higgadtan beszélni a témáról.

Padlón a vállalati ingatlanfinanszírozás

A CSOK 2.0 már azt is tisztázza, hogy új lakás-projekt esetén 70%-os elkészűltségi szinten vehető igénybe a támogatás. Tehát tervezőasztalról nem lehet eladni CSOK-kal egy lakást sem, ahhoz a vásárlónak megfelelő önerővel kell rendelkeznie – hangsúlyozta Kormos Zoltán, az OTP Bank hitelezési igazgatója.

Egy lakásprojekt kb. másfél év építkezés után lehet ilyen szinten. Így ez ismét egy olyan helyzetet teremt, amiért a lakásépítések nem fogják túlságosan leterhelni az építőipart 2016-ban, mert nem lehet lakásokat majd eladni tervezőasztalról. A KSH legfrissebb jelentése szerint 2015 decemberéről az is kiderült, hogy teljesen más köti le építőipart – a megrendelések szerint – nem a lakóingatlanok építése.

csok 10+10 milliós csok csok-kérelem otp bank lakáspiac újlakáspiac ingatlan-projekt újalkás-projekt ingatlanműhely

A lakásépítések finanszírozása is egy óriási kérdés. Magyarországon 2015-re a bankoknál az összes típusú ingatlan-projektek finanszírozása 2008 óta 36%-kal, 2014 óta 23%-kal csökkent.

A banki finanszírozás az újlakás-projektek alfája és omegája. Ezek pedig szörnyű adatok, ami az ingatalanügyek banki finanszírozását illeti.

Jelenleg a bankoknak az ingatlan a rossz, bedőlt projekt-hiteleket jelenti leginkább, amiktől szabadulnának.

A CSOK az új építésű ingatlanok piacára akar hatni, de gyakorlatilag inkább minden másra hatott már eddig is.

Ébresztő, a lakhatás nem játék, de ma mégis annak nézik!

A kínálathiányos magyar lakáspiac az állami beavatkozást egyértelműen drasztikus áremelésnek értelmezte csak, amiért mindent CSOK-árfelárral lehet csak megvásárolni, legyen szó építési telekről, új vagy használt lakóingatlanról. Ez az „ördög CSOK-ja”, ami „beteggé” (CSOK-lázsassá) tette a lakáspiacot és talán pont az OTP a “láz elleni gyógyszer” ?

Az állami beavatkozás közgazdaságilag általában káros folyamatokat indít el – tanítják ma is a klasszikus közgazdasági iskolákban.

Ma szemtanúi is lehetünk, hogy az állam akkor is elvehet, amikor adni akar, amiért az állam “mindenhatóságában” legalább annyira kockázatos hinni, mint a piac tökéletességében.

csok 10+10 milliós csok csok-kérelem otp bank lakáspiac újlakáspiac ingatlan-projekt újalkás-projekt ingatlanműhely

Az építő kritika szellemében a vitaindító bejegyzés kommentelhető, továbbgondolható. Csak hangosan gondolkodunk, ezért a tévedés jogát fenntartjuk. A témával kapcsolatban további kérdéseikre szívesen válaszolunk. Keressenek minket, csatlakozzanak hozzánk Facebook oldalunkon.

Kérjük, figyeljenek ránk, mert mi figyelünk Önökre.

Köszönjük.

How to gmailing

Idézet Posted on

Gmailt használ levelezésre? Persze, hát ma már mindenki azt használ. És profi benne? Aha, azt csak hiszi! Mutatunk pár trükköt, ha csak a negyedét nem ismerte, már megérte ide kattintani. Ha mindet ismerte… hát, akkor már úgyis mindegy. Kárpótlásul itt egy képSchmuck Andor meztelen felsőtestéről.

Mióta a Google kitalálta, hogy minden Gmail-fiók mellé ingyen odapakolja a Drive-ot, a naptárat, szövegszerkesztő, táblázatkezelőt (A Google+-tól most elegánsan tekintsünk el), nem is az a kérdés, hogy a Gmail a legjobb emailszolgáltatás-e, hanem az, hogy van-e bármi értelme a Gmailen kívül mást használni. És hát az a helyzet, hogy nem nagyon. Feltételezve, hogy nemEdward Snowden vagyunk. A Gmail egy remek szerszám, még úgy is, ha a tudásának csak a töredékét használjuk. Tudta például, hogy lehet a levelezőre rátelepíteni speciális Gmail-kiegészítőket? Nem? Akkor a következő bekezdésekben egy egészen új, csodálatos világ fog megnyílni ön előtt!

Az alapok

Kezdjük két olyan trükkel, amiknek már réges rég a Gmail alapszolgáltatásainak kellene lenniük: az offline mód, és a böngészőből automatikusan átvett email-linkek. Alapban a Gmail csak akkor működik, ha van netkapcsolatunk, ezt hidalhatjuk át ezzel a kiegészítővel (Windowson és Chrome alatt működik, ahogyan a cikkben ajánlott addonok túlnyomó része; de Gmailt egyébként is Chrome alól érdemes használni, ha már mind a kettő Google-termék). Ha feltelepült, netkapcsolat nélkül is tudunk levelet olvasni, írni, még keresni is közöttük – csak a küldéshez és fogadáshoz kell online-nak lennünk.

A mailto linkek automatikus átvételét meg lehet oldani mindenféle menükben könyékig turkálva is, de egyszerűbb arra is telepíteni egy kiegészítőt, az a Gmail mellett más rendszereket is tud kezelni. Innentől a weboldalakon a levélküldési linkek nem akarnak mindenféle külső programot, Outlookot és egyéb borzalmakat elindítani, hanem szépen átadják a feladatot a Gmailnek.

Késő bánat

Az életünket nagyban megkönnyítő, és olykor meg is mentő trükköket találhatunk a Gmail saját laboratóriumában is, amit a Beállítások -> Labs menüpont mögött találunk. Itt olyan modulok rejtőznek a Gmailhez, amiket a Google mérnökei éppen most tesztelnek. Ezek általában már stabilan működnek, de még kísérletezgetnek velük, mielőtt odaadják az összes felhasználónak. Alapban ki vannak kapcsolva, de ha kíváncsiak vagyunk, bekapcsolgathatjuk őket. A leghasznosabb, amit mindenképpen érdemes bekapcsolni az Undo Send (magyarra állított verziónál: Küldés visszavonása) modul, ami azt tudja, hogy a levelek elküldése után egy rövid ideig még visszavonhatók maradnak, ha észrevennénk, hogy rossz címzettnek küldtük, vagy a szövegben olyasmi maradt, amit nem szeretnénk a címzett elé tárni, esetleg elpárolgott az a hirtelen haragunk, ami a levelet diktálta, és inkább visszacsinálnánk az egészet.

gmailes3.png

A Labs kínálatát mindenképpen érdemes végigböngészni, mi most még egy modult emelnénk ki, ez a Canned Responses (Előre megírt válaszok), a lusta emailíró legjobb barátja. Előre megírhatunk sablon válaszleveleket, amiket aztán egy gombnyomással küldhetünk el ipari mennyiségben, beérkezett levelekre válaszként. Sőt, akár szűrőt is készíthetünk, hogy bizonyos tárggyal vagy feladóval érkezett levelekre ezt dobja vissza a gép.

Nyomkövetők, és nyomkövető-követők

A legidegesítőbb dolog, amikor egy fontos emailre nem érkezik válasz, és fogalmunk sincs, hogy azért, mert a címzett még nem olvasta, vagy mert olvasta, csak direkt nem válaszol rá. Ennek a helyzetnek a megelőzésére egy sor email-nyomkövető kiegészítő létezik a Gmailhez, most hármat ajánlunk, a Mailtracket, a Sidekicket, és a Yesware Email Trackert. Mind nagyjából ugyanazt tudja: diszkréten jelez, ha a címzett megnyitotta a levelünket. Vagy akár nem annyira diszkréten, felugró ablakban.

Szerencsére nem vagyunk teljesen védtelenek az ilyen szemétségek ellen: feltelepíthetjük például az Uglyemail nevű appot, ami előre figyelmeztet, ha egy beérkező levelünket nyomkövetővel látták el. Egyelőre olyan programról nem tudunk, ami előre felderíti a nyomkövető-követőket, sőt, olyanról sem, ami álcázná az emaileket a nyomkövetőkövető-felderítés előtt.

gmailes5.png

A hónap dolgozója

Ha a leveleinket nem tudjuk álcázni, álcázhatjuk saját magunkat, például életét és vérét a cégért adó, sztahanovista munkaerőnek. Aki a Boomerang Gmail-kiterjesztést eddig erre használta, és most lebuktattuk, attól ezúton kérünk elnézést. A Boomerang annyit tud, hogy időzíthetjük vele a leveleink elküldését. Például hajnali fél háromra egy olyat, amiben jelezzük, hogy oké, elkészültünk a melóval. Vagy már este megírhatjuk a reggeli “bocs főnök, de ma nagyon beteg vagyok, itthon maradnék pihenni” emailt, amit aztán a Boomerang kézbesít helyettünk, míg mi alszunk. És így tovább, a lehetőségek kimeríthetetlenek.

Ugyanezt tudja a Mail2Cloud (leánykori nevén Mx Hero Toolbox), plusz emailkövetést, az elolvasás után 5 perccel önmegsemmisítő emaileket, a csatolmányként küldött fájlok megnyitását figyelő nyomkövetőt. Viszont ez már nem megy ingyen, csak 10 napig, utána havi pár dollárt ki kell érte csengetni.

Hát te meg ki vagy?

Ha valaki nem csak a közvetlen ismerőseivel szokott emaileket váltani, sőt, akár teljesen ismeretlenek is írnak neki olykor (tipikusan ilyen például egy újságíró), jól jöhet neki bármilyen kis segítség, ami elárulja, hogy a név a levél feladó mezőjében kit is takar. Erre szolgál például aRapportive, vagy a Fullcontact: egy levelet megnyitva a feladó emailcímére rákeresnek pár közösségi oldalon, és ha ezzel a címmel van felhasználó regisztrálva például Twitterre vagy Linkedinre, az adott profilokat szépen kilistázza egy névjegyre a feladóhoz, profilképestül, egyéb elérhetőségekkel. Különösen tréfás tud ez lenni, ha például egy habzó szájjal anyázó olvasói levélről van szó, ami mellett a névjegyen megjelenik a karótnyelt öltöny-nyakkendős igazolványkép, meg hogy az illető melyik minisztériumban dolgozik.

gmailes4.png

Na és azt tudta, hogy önnek valójában nem egy Gmail-címe van, hanem sok ezer? A Gmail ugyanis az emailcímekben a felhasználónévnél, vagyis a kukac előtti részben nem vesz tudomást a . karakterekről, illetve a +-ról, és ami utána jön. Magyarul ha az ön címe mondjuk gipszjakab@gmail.com, akkor ebbe a fiókba megkapja a gipsz.jakab@-ra, a g.i.p.s.z.j.a.k.a.b@-ra, sőt, a gipszjakab+dezoxiribonukleinsav@-ra érkező leveleket is. Hogy ez miért jó? Hát azért, mert ezekre később könnyen tudunk szűrőket készíteni. Például mindenféle online regisztrációnál használhatunk egy +reg szócskával kiegészített verziót az emailcímünkből, aztán ezeket a Gmailben leszűrhetjük egy külön mappába, hogy ne zavarjanak. Vagy hivatalos ügyekre használhatjuk a gipszjakab@-ot, magánlevelekre meg a gipsz.jakab@-ot, és egy szűrővel később máris két emailfiókunk van egy helyett.

Ha már a spamnél tartottunk

A Gmail jelenleg alaphangot 15 giga tárhelyet kínál a leveleinknek (plusz a Drive-ban a dokumentumainknak és a Google+ fotóknak), céges Google Apps-rendszerekben 30-at. Ez első ránézésre rengetegnek tűnik, de aztán az embernek elkezdik küldözgetni a rokonok a nyaralási fotókat, esetleg felkerül egy-két elvetemültebb PR-ügynökség sajtóközleményes címzettlistájára, és hipp-hopp, máris sikít a levelező, hogy elfogyott a helye. Ennek a katasztrófának a megelőzésére ajánlunk két módszert.

Az unroll.me végignézi a fiókunkat (ez akár negyed órába is beletelhet, ha sok benne a levél), és kigyűjti nekünk a levelezőlistákat, hírleveleket, amikre fel vagyunk iratkozva. Ezekről aztán ott helybe le is iratkozhatunk. Az ember nem is gondolná, hogy mennyi ilyenen van rajta a neve, nálam több mint százat fogott az alkalmazás, amiből legalább 90-re nem is emlékeztem, hogy hogyan kerültem rá.

gmailes2.png

A Findbigmail pedig pontosan azt teszi, amit a neve sugall: átfésüli a leveleinket, és kimazsolázza azokat, amelyek sok helyet foglalnak. A mappáink között nyit is három újat, az 5 és 20 megabájt felettieknek, illetve a 20 legméretesebbnek. Villámgyorsan tudunk vele több gigát felszabadítani, és nem is kell bonyolult kereséseket és szűrőket készítenünk rá.

És ha ön mégis Edward Snowden

Vagy ha egyszerűen van önben némi egészséges paranoia, hát miért ne vértezze fel a leveleit némi titkosítással? Nehogy már az NSA, vagy akár a Google csak úgy beleolvasgasson! ASecuregmail kiterjesztés helyben lekódolja a leveleit, és azok a Google szervereire már titkosítva érkeznek meg, csak akkor tudja a címzett elolvasni, mit írt, ha nála is fenn van a szoftver, és ismeri a jelszót, amivel ön letitkosította a levelet. Annak a problémának a megoldását, hogy hogyan juttatja el a jelszót a címzetthez lehallgatásbiztosan, már önre bízzuk.

(forrás:http://index.hu/tech/2015/05/31/legyen_on_is_gmail-guru/)

Esküvő… De mennyiért?

Idézet Posted on

Elérkeztünk az esküvő szervezés egyik legkényesebb pontjához: a piszkos anyagiakhoz. A legtöbbször, ha esküvőről van szó, az kerül szóba, hogy bizony drága mulatság.

Node mennyi is az annyi? Mi miért kerül annyiba? Hogyan lehet spórolni? Mi az, amin nem érdemes? Hogyan tartsd kordában az esküvői költségvetést? Erről fogunk most beszélgetni.

Mielőtt belevágunk, szeretném megköszönni a sok-sok segítséget, amit kaptam tőletek azáltal, hogy megosztottátok velem a saját esküvői kiadási táblátokat a cikk érdekében, sőt még a spórolással és egyéb küzdelmekkel kapcsolatos tapasztalataitokat, tippjeiteket is. Hálásan köszönöm!

Nyilván a tól-ig számok nem reprezentatív felmérés alapján kerülnek most itt publikálásra, hanem a saját piacismeretem és az alkalmi segítőim költségvetései által, de azt gondolom, hogy iránymutatásnak így is segítségedre lehetnek.

 

Mindenekelőtt kijelenthetjük, hogy egy átlagosnak mondható, 80-100 fő közötti esküvő ára ma 2 millió Ft körül kezdődik (2013/2014). Természetesen ügyesen ebből lehet faragni (és egyre többször találkozunk kicsi, bensőséges, de annál kreatívabb esküvőkkel is), de általában az összköltségvetés ennél végül magasabb lesz. A határ persze a csillagos ég.

A vendégek létszáma 50-150 fő között mozog általában. A legtöbb pénzt a lakodalom viszi el még akkor is, ha szerényebb körülményeket, ételeket és italokat választasz. Többen írtátok a leveletekben, hogy mindenképpen említsem meg, hogy a vidéken szervezett esküvők valamivel olcsóbbak, hogy mennyivel, az természetesen függ a pontos helytől, a színvonaltól és a választott szolgáltatóktól. Engem is meglepett, de nagyon mérvadó különbségeket nem láttam a hasonlónak mondható szolgáltatások/helyszínek között a költségvetéseitekben az esküvő helye tekintetében, általánosságban azonban tény, hogy egy fővárosi esküvő drágább, mint egy eldugottabb faluban, városban szervezett.

Igyekszem majd frissíteni folyamatosan az árakat, mert sokszor találkozom idejét múlt, hatalmas badarságokkal az Interneten. Most hangsúlyozottan átlagos határszámokról beszélek, biztosan lesz olcsóbb és drágább is, és semmilyen útiköltséggel nem kalkulálok.

eskuvo-arak

Mennyibe kerülnek a főbb esküvői szolgáltatások?

Az esküvői piac árai meglepő szélsőségeket mutatnak különösen ott, ahol tényleges termékről (pl: vacsoráról, virágcsokorról) nem beszélhetünk. A szélsőségesen alacsony árak azonban szinte mindig szélsőségesen alacsony színvonalat vagy elmaradt tudást, ízlésvilágot, hozzáállást takarnak. Természetesen ezzel nem azt akarom sugallni, hogy csak az jó, ami drága, mert tudok ellenpéldát, nem is egyet. A lényeg inkább az, hogy egy bizonyos ár alatt nem lehet színvonalat tartani. Ez roppant egyszerű, gondolj csak az olcsó párizsi és a pompás házi sonka összetételének különbségére. Persze Te döntöd el ízlésed, álmod, pénztárcád szerint, hogy melyiket „eszed meg”.

Tény az is, hogy a piac nagyon telített, és valóban rengetegen indulnak útnak az esküvők világába szárnyaikat bontogatva. Így aztán a kínálat bizonyos területeken sokkal szélesebb, mint ami kívánatos volna, különös tekintettel a színvonalon aluli „szolgáltatókra”. Sajnos az is vitathatatlan, hogy a szakma jelentős része megrekedt valahol a 15-20 évvel ezelőtt, aki ismer, jól tudja, hogy ez nekem mekkora bánatom, szerencsére nem vagyok vele egyedül. S szerencsére ennek ellenére időről-időre felbukkannak olyan lelkes, tenni akaró, valami igazán szépet, egyedit alkotni vágyó emberek, akik aztán kompenzálják mindazokat, akik nem képesek átlépni a saját maguk által állított korlátokat. A telítettségnek tehát nagyonis van pozitív hozadéka, számos tehetséges fiatal (vagy már kevésbé fiatal) bukkan fel, csak valahogy meg kell őket találni. Ez nem mindig egyszerű. A Te szempontodból pedig ez azért is kedvező, mert ők nyilván alacsonyabb áron dolgoznak kezdetben, mint, amennyit a kezükből kiadott munka ér. Ahogyan általában (de nem mindig…) azok is kevesebbért tudnak egy-egy esküvőt vállalni, akik másodállásként foglalatoskodnak ezen a területen. Jól körvonalazódik az is, hogy az egykor prémium kategóriásnak tartott szolgáltatók, a 2000-es évek elején szárnyalók, kezdenek kiöregedni, legalábbis egy részük (tisztelet  a kivételnek). Túlszárnyalják őket az újonnan jövők napról-napra. Ez sajnos nem csupán a lelkesedésükben, hanem a munkájuk színvonalában is meglátszik sokszor, a nevük azonban még viszi őket, pedig nem érnek annyit, mint az ügyes kezdők. Az ügyesek, mert sokan bizony önkritika nélkül indulnak neki a szakmának azt gondolva, erre bárki alkalmas lehet. A telítettség mellett nagy a rotálódás is, ezen a pályán nem könnyű fent maradni, akkor sem, ha időnként magasan áll a csillagod, ugyanis bizonyítani kell folyamatosan, hiszen minden évben újabb és újabb párok házasodnak, újabb és újabb igényekkel. Így aztán egyszerre van könnyű és nehéz dolgod is, amikor választasz, és amikor a költségekkel kalkulálnod kell.

Nézzük hát az árakat (-tól -ig átlag árakról beszélünk, nyilván lesz alatta és felette is szolgáltató!)

 

Szertartások

Az anyakönyvvezetői eljárásnak, beleértve a házassági anyakönyvi kivonat kiadását is, nincsen anyagi vonzata. Az anyakönyvvezető irodájában lezajlott házasságkötésért sem kell fizetni, azonban ha ünnepélyes szertartást szeretnél (hivatali teremben vagy külső helyszínen), hivatalonként eltérő költségekre kell számítanod.

Fontos tudnod, hogy a hivatalon kívüli szertartás magasabb költségekkel jár, ennek díját 2011-ben igencsak megemelték. Mindenütt más azonban az összeg, amit kérnek, és akadnak olyan helyek, ahol nem vállalják a szertartást. Ilyenkor három dolgot tehetsz: az esküvő napján csak templomi szertartásra hívod a vendégeket, másik hivatalhoz fordulsz vagy szertartásvezetőt hívsz. Láttunk már több olyan esküvőt is, amelyet nem anyakönyvvezető tartott, vagyis csak látszólag volt hivatalos.  Kijelenthetem, hogy egyáltalán nem illúzióromboló ez a megoldás, bár tudom, hogy sokan tartotok tőle és meg is értem az indokaitokat. Az a tapasztalatom, hogy a budapesti, különösen a budai, árak jóval magasabbak a vidékieknél (akár 80-100 ezer Ft-ra is rúghat). Ilyenkor azzal is kell számolnod, hogy az anyakönyvvezető kéri az utaztatásának a megoldását és finanszírozását.

Sajnos, ha csak egyházi szertartást szeretnél az esküvőd napján, akkor sem hagyhatod el a polgári házasságkötést (kivéve a zsidó felekezetűeknél).

A templomi szertartásért is kell fizetni, ez az ún. stóladíj. A legtöbb zsinagógában nem kell bérleti díjat fizetni, valamint külön díjat adni a rabbinak. Ezen felül számolnotok kell még dekorációs költséggel, bár láttam már arra is példát, hogy ezt a templom biztosította. (Halkan megjegyzem, hogy vannak olyan templomok, amik önmagukban is gyönyörűek, semmi szükségük dekorációra, a hivatalokról ez sajnos nem mondható el.)

Polgári szertartás ára a hivatalban: 10 000 – 20 000 Ft

Polgári szertartás ára külső helyszínen: 30 000 – 100 000 Ft

Szertartásvezető: 30 000 – 50 000 Ft

Egyházi szertartás ára: 15 000 – 35 000 Ft

 

templomi szertartas

Lakodalom/ vacsora helyszín bérleti díja

A legtöbbször nincsen külön (terem)bérleti díj a lakodalomhelyszíneken, de akad azért szép számmal olyan példa is, ahol ezzel számolnotok kell. Az összeg nagyon változó. Fontos itt még azt is figyelembe vennetek, hogy a kiválasztott hely mennyire rendelkezik egy esküvőhöz szükséges berendezéssel, felszereltséggel. A hiányosságok pótlása pl. székek vagy esetleg mobil wc-k bérlésével, magas költségekkel járhat. Azt is érdemes szem előtt tartani, hogy a bérleti díj pontosan mit tartalmaz, felmerülhetnek ugyanis rejtett költségek (látszólag van, de nem használhatjátok, ha nem fizettek pluszban érte). Többször beszélgettünk már a párjainkkal a sátor felállításának lehetőségéről. A sátor bérleti díja (olyan sátoré, amit aztán nem fúj el a szél, mert erre is ügyelni kell) 300-400 000 Ft körül kezdődik, de ebben ugye nincsenek benne az asztalok, a székek, sokszor a padlózat sem, illetve gondoskodnod kell a világításról is többek között.

Lakodalom helyszín bérleti díj: 0- 2 000 000 Ft

Tegyünk egy kis kitérőt, ha már bérleti díjaknál tartunk. Fontos tudnod, hogy számos (főleg beltéri) fotózási helyszín díjköteles (és/vagy engedélyköteles). Ezen mindig nagyon meglepődnek a párjaink, pedig általánosan elterjedt. Az árak hol óradíjban, hol korlátlan használatban mérhetőek, összességében és általában 5000 Ft-tól 50 000 Ft-ig (vagy a csillagos égig persze) terhelhetik a pénztárcádat (a legtöbbször 10-20 ezer Ft költséget jelentenek).

 

Vacsora és italcsomag

Természetesen itt is nagy különbségek lehetnek a választott helyszíntől és menüsortól függően. Az italcsomagoknál pedig rengeteget nyomhat a latban, hogy magukban foglalják-e a röviditalok árát is, hogyha igen, akkor milyen típusúakat. Általában jól körvonalazott, hogy pontosan milyen jellegű italok fogyaszthatóak a csomagon belül. Nagyon figyelj oda arra, hogy azidőintervallum, amin belül él a csomagajánlat pontos legyen. Nagyon elszállhatnak ugyanis a költségek attól is, ha 1-2 óra kiesik az időintervallumból, amikor a vendégek fogyasztanak. A csomagárak mindig kedvezőbbek és kordában tarthatóbbak, mintha fogyasztás alapján számláznának. Hogyha Ti vásároljátok a röviditalokat, esetleg borokat, akkor a legtöbb helyen ún. dugódíjat számítanak fel.

                3 fogásos esküvői menü ára: 6000 – 12 000 Ft

Italcsomag ára: 4000 – 7000 Ft

Torta

Sokan panaszkodtok a tortaárak miatt. Bevallom, én is meglepődöm újra és újra rajtuk, de azért, ha jobban belegondolok és visszaidézem a kedvenc tortakészítő műsoraimat, tulajdonképpen értem, hogy miért ennyi egy meseszép és igazán finom édesség. Nagyon is idő- és anyagigényes elkészíteni. A tanácsom viszont az, hogy mindenekelőtt legyen nagyon finom és csak utána grandiózus és látványos. Nagyon kiábrándító, ha egy méregdrága gyönyörűség ehetetlen.

Esküvői torta ár: 600-1200 Ft/szelet

 

eskuvoi-sutemenyek-mosolyexpressz-34

Vőfély/ceremóniamester

Ez az egyik kedvenc témám. Miért? Mert a jó szolgáltató igazi áldás, a rossz pedig átok, márpedig valami miatt ezen a területen találkozunk a legtöbbször elrettentő példával az esküvőinken. Nem tudom az okát, nem is fontos most. Ugyanott egyre inkább abban hiszek, hogy a gördülékeny esküvőhöz, különösen 40-50 fő felett, igenis mindenképpen szükség van egy „karmesterre”, hogy ő aztán népviseletben versikéket szaval vagy öltönyben gondoskodik a fergeteges hangulatról, ez már igazán csak ízlés dolga. Az esküvőtök hangulatának, a násznép összetételének, valamint az egyéniségeteknek megfelelően döntsd el, hogy melyik áll közelebb hozzád. Abban is hiszek, hogy nem célravezető ezt a násznép egyik tagjára bízni, talán egy ellenpéldát tudok mondani eddig, de abban az esetben is hivatásos ceremóniamesterről volt szó.  Legyél hát körültekintő a választásnál. Nem állítom, hogy a magasabb ár itt egyben a minőség biztosítéka is, de úgy látom, hogy nagyon sokszor iránymutató…  A vőfélyek és a ceremóniamesterek általában elejétől a végéig végigkísérik az esküvőtöket. Vannak, akik már a készülődéstől, jellemzően a szertartásoktól/vendégvárástól; sokan éjjel 2-ig maradnak, de vannak, akik ténylegesen megvárják a buli végét.

Vőfély ár: 25 000 – 130 000 Ft

Ceremóniamester ár: 100 000 – 250 000 Ft

 

Esküvő fotós

Meggyőződésem, hogy a fotózás sok szempontból hasonlít a festészetre (tulajdonképpen digitális festés ugye). Valamit mindenki tud festeni. Igazán jól viszont nem sokan. Valamelyik festmény nagyon tetszik, valamelyik meg egyáltalán nem, de lehet, hogy a barátnőd ezzel éppen fordítva van. Mindig van viszont egy szint, ami alatt senki sem festő, csak festegető. Amíg viszont a festészetnél meghatározóak ugyan, de kevésbé kardinálisak a felhasznált eszközök, a fotózásnál sokat számít, hogy mit tartasz a kezedben (persze ha valaki nem tud fotózni, az csúcstechnikával sem tud…). Ahogyan számít a kapcsolat és a bizalom is, csakúgy, mint a festő és modellje között. Miért írok erről árak helyett? Mert ez esetben (egyébként az esküvői filmednél is) nem készterméket vásárolsz. Nem tudod, csak sejted, hogy mit kapsz majd a pénzedért. Ezért annyira fontos, hogy a hozzád igazán illőt válaszd.

Természetesen van egy bizonyos színvonal, egy hozzáállás, egy tudásszint (ahogy a festészetnél is), amit meg kell ütnie egy esküvő fotósnak, különben nem nevezhető annak. Sajnos rengeteg kókler akad ezen a területen is, akiktől óvjon az Ég. A magas ár azonban nem feltétlenül jelenti, hogy valaki annyira jó is és ez persze fordítva is igaz. Nyilván vannak, akik valóban megérdemlik a magas árat, amit kérnek, ezt szögezzük azért le. Erről biztosan beszélünk majd nagyon sokat a körültekintő választás kapcsán.

vintage-eskuvo-fotozas

Fontos, hogy nem azért az egy napért fizeted a fotóst. Az a fotós, aki csak az esküvőd napján dolgozik a képeidért, nem esküvő fotós! Ezért a 30-50 000 Ft-os kategóriát én elvetem most alapból. Írok még az árak mögötti tartalomról hamarosan kicsivel lejjebb.

Azt is tudnod kell, hogy a csomagok nagyon különbözőek lehetnek. Az esküvő napján történő rendelkezésre állási idő, valamint a helyszín távolsága befolyásolja leginkább az árat (hogyha olyan extrákat, mint a jegyes fotózás, slideshow vagy fotókönyv nem nézünk). Egy profi, a munkájára igényes fotós, nem ad át általában egy 12 órás esküvőt követően 350-700 db képnél többet. Egész egyszerűen, mert hiába készít el 3-4000 fotót is akár, ennyi az, ami igazán értékes kép, ami által azt kapod, amit a referencia alapján megvettél (és ennyit lehet ésszerű határok között minőségi kivitelben feldolgozni). Ezek a képek utómunkán/retusáláson esnek át, nem azok, amik „kijöttek a gépből” (más néven nyers képek).

Álljunk meg itt egy pillanatra. Mi a különbség utómunka és retusálás között? Mert a kettő nem ugyanazt takarja és bizony a fotósok nagy része sem különíti el a kettőt egymástól, ráadásul a retusálás tartalma is igencsak szerteágazó. A definíció, sőt a köznapi szóhasználatunk szerint is, a retusálás tulajdonképpen nem különbözik az utómunkától, a gyakorlatban, annak kapcsán, hogy ki mit ad neked, viszont nagyonis. (Leegyszerűsítve mindkettő képjavítást jelent.) Utómunkát a legtöbb fotós végez. Ez olyasmiket foglal magában, mint például a színek és „fények-világosság” (expo korrekció) állítása, a kép utólagos megvágása, egyes elemek kiemelése, egy-egy kisebb zavaró elem eltüntetése. A retusálás komolyabb beavatkozás az eredeti képbe, ezért jóval időigényesebb is. Egyrészt magában foglalhatja azt is, hogy a kép eredeti tartalmát megváltoztatva valaki nagyobb képelemet is eltüntet vagy kicserél (ez azért az esküvői fotóknál, különösen az események kapcsán ritkán szükséges és ritkán célravezető). Másrészt a retusálás fogalma takarja azt, hogy „szebbé varázsol” benneteket a fotós; vagyis az ún. „digitális utómunka” nem (feltétlenül) tartalmazza mindezt. A szebbé varázsolás alatt persze ismételten mindannyian mást értünk vagy mást vagyunk hajlandóak/szeretünk megcsinálni. Ide tartoznak olyasmik, mint például a bőrtónus javítása, a szem alatti karikák enyhítése, a bőrhibák eltüntetése (arcon vagy az egész testen), a zavaró hurkácskák vagy éppen a toka éltüntetése. Sokan az átadott (egyébként utómunkával ellátott) fotók egy kisebb százalékát retusálják, kevesebben vagyunk, akik minden átadásra kerülő képen nagyon körültekintően retusálják a párt, a legtöbben azonban nem foglalkoznak sem kisebb, sem nagyobb „plasztikai műtétekkel”. Azt gondolom azonban (főleg a hálás menyasszonyokat látva), hogy az esküvői fotóknál igenis szükség van rá, persze szem előtt tartva az ízlésességet és mértékletességet.

Előtte-utána példa:

retusalas-utomunka2-101
retusalas-utomunka2-100

A legtöbb fotóstól digitális formában (CD/DVD/pendrive) kapod meg a képeket. Találhatsz olyanokat, akik ezen felül papírképet is adnak, azt gondolom, hogy egyre kevesebben, aminek a legfőbb oka, hogy ma már Te is hozzájuthatsz viszonylag könnyen jó minőségű nyomatokhoz. Persze iránymutatónak nem rossz a fotós által átadott papírkép, mert látod, hogyan is kell majd kinéznie (sajnos a digitális nyomtatás érdekes eredményeket produkál időnként…), de azért nem szükségszerű. Személy szerint fotókönyv/fine art album párti vagyok, hiszen igazán igényes kivitelben, hozzáértő szerkesztéssel ezekhez tényleg csak fotósokon keresztül juthatsz. (Az igényes kivitel nem pl.: a cewe album, amit saját magad szerkesztgetsz a beépített szerkesztővel, családi képek esetében tökéletesen megfelel a célnak, de esküvők kapcsán szerintem nem.)

Esküvő fotós ár (12 órás rendelkezésre állásra): 130 000 Ft – 400 000 Ft

 

Videós/cinematográfus

Kezdjük egy kis fogalom magyarázattal, mert ezt nem feltétlenül kell kapásból tudnod. A különbség alapvetően a szemléletből adódik, nagyon egyszerűen arról van szó, hogy a cimetográfia filmszerűségre törekszik, az esküvőt nagyon kreatívan, tele apró, ötletes részletekkel, látványos felvételekkel vagy akár egy történeti szállal dolgozza fel; míg az esküvői videók célja alapvetően azesemények hű dokumentálása. Természetesen videósból is találhatsz olyat, aki nem csupán egymásután vágja a történéseket, hiszen egyre inkább körvonalazódik itthon is a törekvés, hogy moziélményt adjanak az esküvői felvételek, igazán-igazán jól azonban még csak kevesen csinálják.

Fontos azt is tudnod, hogy egy igazán látványos, kerek, egész filmhez a készülődéstől egészen a lakodalom javáig (általában ez éjjel 2 óra) érdemes forgatni, így az egész napos rendelkezésre állás tulajdonképpen egy alaptartalom az ajánlatokban, általában a jó videósoknál is. (Kivéve persze, ha csak a szertartásokat szeretnéd megörökíttetni, viszont ez esetben már nagy kérdés, hogy ki, hogyan vállalja vagy vállalja-e ezt, különösen szombati, szezonon belül lévő napokon.) A csomagokat és árukat a leggyakrabban az határozza meg, hogy pontosan mi kerül majd a felvételekből a kezedbe. Például, hogy „csak” egy 4-5 perces kisfilmet kapsz(Highlights) vagy kapsz mellé egy nagyfilmet is, ami 15-25 perces. Az pedig, hogy kapsz-e mellé még vágatlan nyersanyagot a szolgáltatón múlik, sokan átadják, kérdés, hogy valóban szükségetek van-e rá. Ez azonban az árat nem befolyásolja igazán.

Videós ár: 80 000 – 180 000 Ft

Cinematográfus ár: 150 000 – 400 000 Ft

 

Zene

A legtöbb esküvőn, ahol járunk, zenekar biztosítja a talpalávalót, de egyre több esküvőn találkozunk dj-vel. Nyilván előbbi már csak a tagok létszámából adódóan is drágább, míg utóbbit kedvezőbb áron veheted igénybe. A legtöbben hajnali 3-4-ig maradnak, a megállapodás szerint azon túl plusz óradíjat kérnek. A jó zene elengedhetetlen alapfeltétele a felejthetetlen lakodalomnak, láttunk már “haldokló bulit” rossz zenekar/dj miatt, ezt mindig tartsd szem előtt. A saját notebookodról lejátszott, előre összeszedegetett lista semmilyen körülmények között nem pótolja a profikat. Alkalmazása az “inkább ne” kategóriába tartozik, hogyha mégis így adódik, csak kicsi, családias esküvőkön vesd be.

Zenekar ár: 200 000 – 400 000 Ft

Dj ár: 50 000 -150 000 Ft

 

Dekoráció (virágokkal)

A dekoráció árát egészen nagy szélsőségek között befolyásolhatja az, hogy mit is szeretnél majd magad előtt látni az esküvő napján, az, hogy mindez az adott időszakban, az adott körülmények között hogyan valósítható meg. Akadnak olyan helyek, amelyek annyira szépek önmagukban is (halk megjegyzés: ebből nagyon kevés van itthon), hogy kár volna telezsúfolni még, azonban sajnos sok-sok helyszín még a legügyesebb kezek alatt sem lesz tökéletes. Látod, a jó helyszínválasztás által spórolhatsz a dekoráción vagy ugyanannyiból igazi mesevilágot teremthetsz, a már említett előnyökről nem is beszélve. Fontos figyelembe venned azt is, hogy a szezonális virágok mindig olcsóbbak, mint egy éppen akkor nem nyíló különlegesség (ez pl.: a pünkösdi rózsa kapcsán visszatérő probléma a mi párjainknál). A végösszeget mérvadóan befolyásolja az is, hogy hány asztalt kell feldíszíteni (fő asztaldísz, ültetőkártyák, menükártyák, kisebb díszek, díszszalvéta stb.). No és persze, hogy mit bízol másra és mit vállaltok Ti, de most arról beszélünk, hogy dekoros készíti.

Dekoráció ár (virágokkal): 150 000 -500 000 Ft

Menyasszonyi csokor: 10 000 – 20 000 Ft

 

eskuvo-puder-dekoracio

Menyasszonyi ruha

Írtam erről már korábban is sokat. Lehet ugye egészen olcsón és egészen magas áron is ruhához jutni. Alapvetően az az álláspontom, hogy megvenni/varratni, majd aztán eladni a ruhát mindig sokkal gazdaságosabb, mint bérelni, de tudom, hogy ettől sokan húzódoznak, nem vagyunk egyformák.

Itt azt tapasztalom, hogy fokozottan érvényes az, hogy vidéken alacsonyabbak a bérleti árak, de a minőség is gyakran alacsonyabb. Sajnos így is sokat küzdünk amiatt, hogy nagyon egy kaptafára menő ruhákat lehet többnyire bérelni itthon, rengeteg különleges, sőt még kevésbé különleges, egyszerűen csak más tervező ruhája nem érhető még mindig el. Érdemes viszont a hazai tervezők ruháit megnézni, köztük is akadnak, akik teljesen elérhető áron kínálnak meseszép, nem mindennapi darabokat és bérlési lehetőséget ugyanúgy biztosítanak, mint a szalonok. Járj nyitott szemmel, mert mind a szalonokban, mind a tervezőknél időnként igazán jó akciók vannak, amikor nagyon kedvező áron juthatsz hozzá a kifutó modellekhez vagy akár a teljes készlethez.

Menyasszonyi ruha bérlése: 50 000 – 300 000 Ft (leggyakrabban 150 000 Ft körül)

Menyasszonyi ruha ár (megvéve vagy varratva): 40 000 – húú, hát ez a csillagos ég… mondjuk 500 000 Ft

Vőlegény ruhája

A vőlegény ruhák csúcsa természetesen a testre szabott, varratott viselet; meg lehet jelenni a nagy napon zsakettben, frakkban, sőt szmokingban is. Azonban a fiúk többsége általában választ valamelyik üzletben egy kedvére (vagy a menyasszonya kedvére…) való öltönyt, inggel, esetleg ceremóniamellénnyel, illetve nyakkendővel. Akadnak azonban lazábbak is (én ezt nagyon szeretem egyébként), akik egy csinos, stílusos nadrágot, inget, mellé valami jópofa kiegészítőt (kalapot, csokornyakkendőt, nadrágtartót stb.) viselnek „csupán”.

Vőlegény öltözék ár: 30 000 – 250 000 Ft

 

Fodrász: 5000 – 20 000 Ft (a próbafrizura ára általában benne van az árban)

Sminkes: 5000 – 20 000 Ft (a próbasmink ára általában benne van az árban)

 

…és amiket javasoltatok, hogy vegyünk bele a listába:

Meghívók: 100-800 Ft/ db

Karikagyűrű: 80 000 – 450 000 Ft

Köszönő ajándékok: 100-800 Ft

Menyecskeruha: 5000 – 200 000 Ft

Menyasszony ékszerei: 5000 – 50 000 Ft

Menyasszony és vőlegény cipők: 15 000 – 50 000 Ft (a 2 pár)

Koszorúslány ruhák: 5000 – 50 000 Ft/db

 

Szólj, ha még valami fontos az eszedbe jut!

eskuvoi-keszulodes

Tényleg ennyire jól keresnek az esküvői szolgáltatók? Az ár, és ami mögötte van.

Amikor valakivel arról beszélek, hogy esküvőket fotózok, kétféle reakciót váltok ki. Az egyik az… „aha, hát te sem értesz akkor különösebben semmihez…” (szerencsére ez a ritkább, és szerencsére ehhez is érteni kell, egyéb irányú diplomáimról szót sem ejtve, ezért ezeket elengedem a fülem mellett…). A másik reakció a „wow, de jó neked, a hobbydnak élsz és havi néhány nap munkával több százezret keresel”. Óh, bárcsak így volna! De nincs. Ezért is kell arról beszélnünk, ami eddig csak ezeken a személyes beszélgetéseken hangzott el. Arról, hogy az esküvői szolgáltatások miért olyan „iszonyúan drágák”.

A legfontosabb téveszme szerintem az, hogy egy nap alatt keres egy esküvői szolgáltató annyit, mint más jó esetben egy hónap alatt, s egyáltalán amit Te fizetsz neki az maga a fizetése. Vállalkozásokról beszélünk többnyire ugyanis és nem egy cég alkalmazottjairól. A vállalkozás rengeteg kiadással és munkával jár, vagyis az általad fizetett összegnek csak tört része marad meg „fizetésként” (amiből aztán a magánéletünket finanszírozhatjuk). Ilyen kiadások, vállalkozási költségek a teljesség igénye nélkül:

  • Különböző járulékok, adók
  • Bérleti díj és egyéb rezsiköltség
  • Felszerelés/készlet/eszköz/alapanyag stb. költségek, amelyek nélkül nem tudnának dolgozni, ezeket meg kell venni, javítani, fejleszteni és cserélni kell, ha valaki mindig naprakész szeretne lenni. (Márpedig enélkül nincs siker, nincs kereset sem… ráadásul a felszerelés nem csak abból áll, amit éppen látsz, a fotózás esetében például valahol tárolni és utómunkázni is kell a képeket, amire bizony nem alkalmas akármi. )
  • Útiköltség  – ami nem csupán benzinpénz, hiszen használódik az autó, amit nem mellesleg valamiből meg is kellett venni és karban kell tartani, hozzá adódnak ráadásul a különböző útdíjak is, valamint az, hogy az utazási idő pont annyira munka, mint a helyszínen történő tevékenykedés, hiszen az utazási idő, rátok szánt idő.
  • Marketingköltség – hogy megtalálhasd, akire vágysz
  • Alvállalkozók, asszisztensek, egyéb munkatársak díja
  • Továbbképzés – hogy a lehető legjobbat kaphasd; akkor is, ha ez önképzés, hiszen ma már az idő is pénz, amit ráfordítasz valamire

Nos, a tényleges munkaóra pedig jóval több, mint gondolnád, mert nem tudok olyan szolgáltatóról, aki csak az esküvő napján foglalkozik veletek, illetve tesz azért, hogy gyönyörű napotok legyen.

Miből is áll össze a munkaóra? Mindabból az ügyviteli, vállalkozásfejlesztési és marketing tevékenységből, amit arra szán a szolgáltató, hogy rátaláljatok, és a lehető legjobb szolgáltatást biztosíthassa nektek (pl. továbbképzés, blogbejegyzések írása, facebook posztok elkészítése, ajánlatírás, könyvelés); a sokszor több órás megbeszélésekből, levelezésekből, telefonbeszélgetésekbőlveletek és más érintettekkel; az előkészületi munkákból (gondolj csak a dekorációra, el kell készíteni a részeit valamikor…); az utazási időkből; az esküvőn történő rendelkezésre állásból; az esküvőt követő munkából (pl.: retusálás, vágás, ügyviteli feladatok, elvinni nektek a kész anyagot, blogbejegyzés, elszállítani/bontani a dekorációt).

Mindenféle panaszkodás nélkül álljon itt csak annyi, hogy nem napi 8 órát dolgozunk heti 2 szabadnappal a legtöbben, hanem jóval többet, általában szabadnap nélkül. Mindezt pedig egy teljesen átlagos, magasnak semmiképpen sem mondható fizetésért, kérjünk bármennyit is. De, legalább nagyon lehet szeretni a munkánkat, és szeretjük is. Ha kiszámolom a tényleges órabérünket, akkor én is hobbynak érzem az esküvő fotózást. 🙂 Persze szögezzük azt is le, hogy vannak túlárazott dolgok, mint ahogyan minden területen, de azért nem feltétlenül ez a jellemző.

Összefoglalva:

  • az esküvői szolgáltatások terén bőséges a kínálat, sajnos azonban a színvonal átlagosan nem mondható itthon magasnak, de vannak biztató törekvések
  • az árak is nagyon szerteágazóak, ami nem csupán főváros-vidék közötti különbségekből adódik, hanem minőségbeli óriási eltérésekből is
  • az árat alapvetően befolyásolja a vendégek létszáma, mert elsősorban a lakodalom nyom sokat a latba
  • bár egy átlagos, 80-100 fős esküvő 2 millió Ft-nál kezdődik és a határ a csillagos ég, mégis téveszme, hogy az esküvői szolgáltatók kiemelkedően jól keresnek
  • egy esküvő valóban drága mulatság, ami elsősorban annak köszönhető, hogy sokmindenből áll, s bizony sok embert kell közben vendégül látni
  • ki lehet azonban hozni egy meghitt, kedves esküvőt meglepően alacsony árból is, minden csak azon múlik, mennyi energiát, időt fordítotok arra, hogy megtaláljátok a legjobb lehetőségeket

(forrás:http://eskuvo-fotos.com/eskuvoi-1×1-mennyibe-kerul-egy-eskuvo/)